Problemes de Gavà Mar
PROBLEMA 78
TREBALLAR PER ACONSEGUIR LA BANDERA BLAVA PER A LA PLATJA DE GAVÀ MAR
Traducción automática al castellano de esta página
Estat actual del problema:
L'any 2010, l'Ajuntament de Gavà canvia radicalment la seva gestió en aquest tema i aconsegueix dos distintius de qualitat per la platja de Gavà Mar. El 25 de Maig de 2011 es fa públic que la platja de Gavà Mar ha obtingut la 'Bandera Blava' i a finals de juny del 2011, les banderes onejen al passeig marítim de Gavà Mar. L'octubre de 2011, la platja de Castelldefels aconseguix un altre distintiu. El 2012 es renoven els distintius de qualitat.
 
 
Descripció del problema:

Creiem que l'Ajuntament de Gavà hauria de treballar per aconseguir distintius de qualitat per a la platja de Gavà Mar com són la "bandera blava" o la "Q de qualitat ambiental" o el distintiu "Sicted" per:

El fet que la continuïtat física de la platja de Gavà Mar sigui la platja de Castelldefels que disposa de tres distintius de qualitat i que totes dues platges siguin gestionades per la mateixa entitat: l'Àrea Metropolitana hauria de facilitar la tasca.

A més, l'Ajuntament de Gavà és l'únic qui legalment pot sol·licitar aquest reconeixement.

 
 
Històric de gestions:

• L'estiu del 2006, la platja de Castelldefels és guardonada amb la BANDERA BLAVA; tot un reconeixement a la gestió sanitària i ambiental que realitza l'Ajuntament de Castelldefels en el seu front marítim.

Bandera blava a la platja de Castelldefels Revista de l'Ajuntament de Castelldefels (Juliol de 2006)

(La bandera de la foto està hissada a la platja de Castelldefels)

Castelldefels té una platja molt llarga. Però el tram al que se li ha concedit la BANDERA BLAVA és el tram de platja comprès entre els carrers 23 i 9 de Castelldefels. És a dir, la platja que toca amb la platja de Gavà Mar, la platja que és la seva continuació física.

 
 
 
 
 

• El Juliol de 2006, el periòdic municipal de l'Ajuntament de Gavà, El Bruguers publica un reportatge sobre l'estat de les platges de Gavà Mar on s'hi afirma que els tres punts de control de la qualitat sanitària de l'aigua donen el resultat de MOLT BONA. A més, es detalla com la Creu Roja té instal·lats 3 punts de socors, la Policia Local ha fet un desplegament amb 9 agents, la sorra es neteja diàriament amb 2 tractors i les papereres es buiden també diàriament.

El reportatge en cap moment esmenta que la platja no disposa de cap distintiu de qualitat mentre la platja de Castelldefels sí que en disposa:

Reportatge publicat a EL BRUGUERS sobre el magnífic estat de les platges de Gavà Mar (Juliol de 2006) - Reportatge sobre la platja de Gavà Mar (Juliol 2006)

 
 
 
 
 

• El 16 d'Octubre de 2006, comuniquem aquest problema per escrit a l'Ajuntament de Gavà en una reunió amb el Tinent d'Alcalde responsable de la Via Pública (José Obispo) i el Cap de Gabinet (Carles Mestres).

Proposta veïnal de millores a Gavà Mar (AVV de Gavà Mar - 16 d'Octubre de 2006)

 
 
 
 
 

• El Març de 2007, la revista municipal de l'Ajuntament de Castelldefels (El Castell) publica que la platja de Castelldefels treballa per aconseguir, a més de la bandera blava, el distintiu "Q de Qualitat Turística":

Notícia publicada al número de juny de 2008 a la revista El Castell sobre els tres distintius de qualitat dels que ja disposa la platja de Castelldefels

La platja de Castelldefels acaba aconseguint la concessió de la "bandera blava" per segon any consecutiu i el distintiu "Q de Qualitat".

 
 
 
 
 

• El 25 de Juny de 2007, el PPC de Gavàemet la següent nota de premsa críticant la "deixadesa" de l'Ajuntament de Gavà per no optar a aconseguir la bandera blava sense tenir en compte que no només afecta al turisme sinó també a la imatge i promoció de la mateixa ciutat. A més, recorden que no és la primera vegada que ho sol·liciten:

Nota de premsa del PPC de Gavà criticant la falta de voluntat de l'Ajuntament de Gavà per aconseguir la bandera blava per a la platja de Gavà Mar (25 de Juny de 2007)

 
 
 
 
 

• A finals de Juny de 2007, el periòdic municipal de l'Ajuntament de Gavà, El Bruguers publica un nou reportatge sobre l'estat de les plages de Gavà Mar on es detalla que la Creu Roja té instalats 3 punts de socors amb 19 socorristes, la Policia Local ha fet un desplegament amb 6 agents (3 menys que l'estiu anterior) i la sorra es neteja diàriament amb 2 màquines cribadores arrossegades per grans tractors complementada per una neteja manual dels llocs de difícil accés.

Novament, el reportatge en cap moment esmenta que la platja no disposa de cap distintiu de qualitat mentre la platja de Castelldefels sí que en disposa:

Reportatge publicat a EL BRUGUERS sobre els serveis de les platges de Gavà Mar (Juny de 2007) - Reportatge sobre la platja de Gavà Mar (Juny 2007)

 
 
 
 
 

• El 25 de Febrer de 2008, recordem aquest problema per escrit a l'Ajuntament de Gavà dins d'un extens document d'aportacions de l'AVV de Gavà Mar al Programa d'Actuació Municipal (PAM) de l'Ajuntament de Gavà 2008-2011:

Aportacions de l'AVV de Gavà Mar al Programa d'Actuació Municipal (PAM) de l'Ajuntament de Gavà 2008-2011 (25 de Febrer de 2008)

 
 
 
 
 

• El Juny de 2008, la revista municipal de l'Ajuntament de Castelldefels (El Castell) publica que la platja de Castelldefels ja té 3 distintius de qualitat:

Notícia publicada al número de juny de 2008 a la revista El Castell sobre els tres distintius de qualitat dels que ja disposa la platja de Castelldefels

Aquests distintius es tradueixen en les dues banderes de la fotografia (bandera blava i la Q de qualitat) que onejen a la platja de Castelldefels gràcies a la important tasca feta per Ajuntament de Castelldefels

Bandera blava i bandera Q de qualitat turística onejant a la platja de Castelldefels (Juliol de 2008)

 
 
 
 
 

• El 18 de Juny de 2008, el periòdic municipal de l'Ajuntament de Gavà, El Bruguerspublica un nou reportatge sobre l'estat de les platges de Gavà Mar on novament,en cap moment s'esmenta que la platja no disposa de cap distintiu de qualitat mentre la platja de Castelldefels sí que en disposa:

Notícia publicada al periòdic municipal de l'Ajuntament de Gavà (El Bruguers) sobre el dispositiu de vigilància i salvament a la platja de Gavà Mar durant l'estiu del 2008 (18 de Juny de 2008)

 
 
 
 
 

• El Juliol de 2008, el número 59 de la publicació L'ERAMPRUNYÀinforma que la platja de Gavà Mar és la única de tot el Baix Llobregat que no té cap reconeixement turístic perquè els altres tres municipis del litoral del Baix (El Prat, Viladecans i Castelldefels) sí que en tenen algun:

Notícia publicada a la publicació L'ERAMPRUNYÀ sobre el fet que la platja de Gavà Mar sigui la única del Baix Llobregat que no té cap reconeixement turístic (Número 59 - Juliol 2008)

 
 
 
 
 

• L'Agost de 2008, la revista municipal de l'Ajuntament de Castelldefels (El Castell) informa de la hissada de les banderes de qualitat a la platja de Castelldefels així com de l'obtenció del certificat SICTED:

Notícia publicada al número d'agost de 2008 a la revista El Castell sobre la hissada de la bandera blava i de la Q de Qualitat a la platja de Castelldefels

Notícia publicada al número d'agost de 2008 a la revista El Castell sobre el certificat de qualitat SICTED que ha rebut la platja de Castelldefels

 
 
 
 
 

• El 9 de Juliol de 2009, ERC de Gavà explica per escrit a l'Ajuntament de Gavà (registre d'entrada 8717) que durant la temporada d'estiu les platges de Gavà Mar disposen de servei de socorristes de la Creu Roja.

Pregunten quin és l'horari d'aquest servei de socorristes i quan comença i acaba la temporada d'estiu a les nostres platges:

Pregunta d'ERC de Gavà a l'Ajuntament de Gavà sobre la venda de begudes la nit de Sant Joan a Gavà Mar (9 de Juliol de 2009) - Pregunta a l'Ajuntament de Gavà (9 Juliol 2009)

• El 30 de Setembre de 2009, l'Ajuntament de Gavà respon per escrit (registre de sortida 9474) informant que el dispositiu de la Creu Roja està operatiu tots els dies de la setmana, en horari de 10 a 19 hores i fins el 17 de setembre de 2009:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a les preguntes presentades per ERC-Gavà sobre l'horari dels socorrristes a la platja de Gavà Mar durant l'estiu de l'any 2009 (30 de setembre de 2009) - Resposta de l'Equip de Govern (30 de Setembre de 2009)

 
 
 
 
 

• El 30 de Juny de 2010, es lliura a la platja de Gavà Mar la certificació del distintiu turístic SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació). Es tracta d'un model de qualitat que pretén millorar la qualitat turística en empreses i serveis i, en definitiva, millorar la qualitat de la destinació. Es valora l'acompliment d'un manual de bones pràctiques que incideix en aspectes com la coordinació de l'equip de treball, la satisfacció del client, la neteja, el manteniment, la seguretat, etc.

Tres restaurants de Gavà Mar aconsegueixen també aquesta certificació, es tracta de Les Marines, Tropical i Barbacoa Europa.

 
 
 
 
 

• El 3 d'Agost de 2010, l'Ajuntament de Gavà ens informa que la nostra platja ha aconseguit la bandera "Q de Qualitat Turística" que concedeix el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i que aviat s'hissaria molt probablement a l'entorn de l'avinguda del mar. Ha sigut necessari iniciar un seguit d'accions adreçades a millorar les instal·lacions i els serveis oferts. La platja de Gavà Mar va ser auditada per TÜV REINLAND el 8 de Juliol de 2010.

Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà sobre la concessió a la platja de Gavà Mar de la bandera 'Q de Qualitat' (3 d'agost de 2010) - Nota de premsa sobre la 'Q de Qualitat' (3 Agost 2010)

 
 
 
 
 

• El 30 de Setembre de 2010, ERC de Gavà presenta un prec al ple de l'Ajuntament de Gavà exposant un incident que s'havia produït a la platja de Gavà Mar entre un gavanenc que estava practicant el nudisme i que fou interpel·lat per un Policia Local, que el va obligar a vestir-se:

Prec d'ERC de Gavà al ple de l'Ajuntament de Gavà sobre un incident succeït entre un nudista i un policia local (30 de Setembre de 2010) - Prec presentat al Ple de l'Ajuntament de Gavà (30 Setembre 2010)

La resposta de l'Equip de Govern Municipal (PSC - ICV - EUiA) segons l'acta del ple és la següent:

Resposta de l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Gavà a un prec d'ERC-Gavà sobre un incident succeït entre un nudista i un policia local a la platja de Gavà Mar (30 de setembre de 2010)

 
 
 
 
 

• El 30 de Setembre de 2010, C's de Gavà presenta un prec al ple de l'Ajuntament de Gavà preguntant si la instal·lació d'oficina turística a Gavà Mar i l'obtenció de la bandera 'Q de Qualitat' per la nostra platja poden acabar provocant que l'Ajuntament de Gavà estableixi impostos o recàrrecs específics per ser un municipi turístic:

Prec de Ciutadans-Gavà al ple de l'Ajuntament de Gavà sobre la possibilitat que l'Ajuntament de Gavà apliqui una pujada d'impostos a Gavà Mar per ser un municipi turístic (30 de Setembre de 2010) - Prec presentat al Ple de l'Ajuntament de Gavà (30 Setembre 2010)

La contundent resposta de l'Equip de Govern Municipal (PSC - ICV - EUiA) segons l'acta del ple és la següent:

Contundent resposta de l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Gavà a un prec de Ciutadans-Gavà sobre la possibilitat que Gavà apliqui una pujada d'impostos per ser municipi turístic (30 de setembre de 2010)

 
 
 
 
 

• El 21 de Maig de 2011, es fa públic que la platja de Gavà Mar ha aconseguit la 'Bandera Blava'. Èxit total.

Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà sobre la consecució de la 'Bandera Blava' per la platja de Gavà Mar (25 Maig 2011) - Nota de premsa (25 Maig 2011)


• A finals de Juny de 2011, l'Ajuntament de Gavà penja molt a prop del monument de la vela del passeig marítim de Gavà les tres banderes: 'la Q de Qualitat, la de Gavà i la Bandera blava.

Banderes a la platja de Gavà Mar (Q de Qualitat, Gavà i Bandera Blava) (10 de Juliol de 2011)

 
 
 
 
 

• El 7 d'Octubre de 2011, l'Ajuntament de Castelldefels emet la següent nota de premsa informant que la seva platja ha sigut guardonada amb la bandera 'Ecoplayas' que atorga l'associació ATREGRUS, reconeixent-la com una platja neta i sostenible:

Nota de premsa emesa per l'Ajuntament de Castelldefels sobre la concessió de la bandera 'Ecoplayas' a la seva platja (7 Octubre de 2011) - Nota de premsa de l'Ajuntament de Castelldefels (7 Octubre 2011)


Creiem que l'Ajuntament de Gavà ha d'intentar assolir aquest mateix reconeixemet per a la nostra platja i per aquest motiu, els fem arribar aquesta informació.

L'Ajuntament ens ha respost que enguany s'han centrat en la Bandera Blava i que deixen aquest distintiu per més endavant.

Esperem informar-vos l'any vinent que la platja de Gavà Mar ha obtingut aquesta certificació i que, per tant, segueix implementant millores.

 
 
 
 
 

• L'Estiu del 2012, la platja de Gavà Mar torna a aconseguir els mateixos distintius de qualitat de l'any anterior i la bandera blava de l'any 2012 oneja com es pot veure a la següent imatge:


Banderes a la platja de Gavà Mar (Q de Qualitat, Gavà i Bandera Blava) (10 de Juliol de 2012)

 
 
 
 
 

 

Problema anterior Índex de problemes Problema següent
Tornar a l'índex de problemes Veure problema 79: Actuacions per evitar les inundacions