Problemes de Gavà Mar
PROBLEMA 38
TALLS CONTINUS DEL CORRENT ELÈCTRIC
Traducción automática al castellano de esta página
Estat actual del problema:
FECSA-ENDESA ha realitzat diverses millores durant els anys 2007, 2008 i 2009, caldrà veure si quan arribin les pluges, la xarxa elèctrica manté el servei
 
 
Descripció del problema:
Fecsa Endesa

A Gavà Mar es produeixen petits talls del servei elèctric de manera massa repetida, no es produeixen només en moments de màxim ús de la xarxa sinó que es produeixen en qualsevol moment del dia.

No cal dir que qualsevol tempesta provoca pràcticament sempre un petit tall del subministrament.

Un exemple greu: la tempesta del dimarts 12 de setembre de 2006 va deixar bona part de Gavà Mar sense llum durant una hora i mitja mentre la resta de Gavà tenia llum.

Cal també dir que en els darrers anys el servei ha millorat però no el suficient, entenem que degut a l’evolució històrica del barri hi ha alguna instal·lació que ha quedat obsoleta i creiem que l’Ajuntament de Gavà hauria de negociar amb les empreses elèctriques la seva revisió i millora contínua.

Si no milloren les instal·lacions, l’Ajuntament de Gavà podria controlar el tema, obrir alguna mena d’oficina sancionadora per forçar aquestes millores.

També aprofitem per demanar a l’Ajuntament de Gavà que promogui estalvis energètics com per exemple subvencions a l’energia solar mirant d’obligar als constructors a la seva instal·lació per a l’electricitat de tota la casa i/o fomentant la instal·lació en les vivendes ja existents.

 
 
 
Històric de gestions:

• L'1 d'Octubre de 2001, el diari municipal de l'Ajuntament de Gavà (El Bruguers) publica una notícia segons la qual els Ajuntaments del Baix Llobregat estan cansats dels talls en el servei elèctric de FECSA i reclamen que es faci una inversió i es renovin les instal·lacions de la zona

Notícia publicada l'1 d'octubre de 2001 al diari municipal de Gavà, El Bruguers - Notícia publicada l'1 d'octubre de 2001

 
 
 

• El Març de 2005, ENDESA fa públic que ha invertit dos milions d'euros per modificar part de la infrastructura elèctrica del Baix Llobregat. Els treballs han consistit a construir dues línies elèctriques subterrànies de mitjana tensió de 25 quilovats entre la sub-estació de Viladecans i la zona Barnasud de Gavà.
Les dues línies tenen una longitud de 7,3 quilòmetres i han implicat la reestructuració de la xarxa elèctrica ja existent a la zona. Així, s'han eliminat 850 metres de cable subterrani i s'han soterrat quatre circuits aeris de 350 metres cadascun al camí d'accés del cementiri de Viladecans.
Segons la companyia, amb aquesta actuació es millorarà el servei a 16.000 clients de Gavà, Viladecans i Castelldefels.

 
 
 

• El 16 d'Octubre de 2006, comuniquem per escrit aquest ptoblema a l'Ajuntament de Gavà en una reunió amb el Tinent d'Alcalde responsable de la Via Pública (José Obispo) i el Cap de Gabinet (Carles Mestres).

Proposta veïnal de millores a Gavà Mar (AVV de Gavà Mar - 16 d'Octubre de 2006)

 
 
 

• El Febrer de 2007, es produeix un clar exemple d'aquests talls del corrent elèctric: les pluges fan que se'n vagi la llum els dies 16 (divendres) i 17 (dissabte) de febrer. El primer dia 30 minuts i el segon 1 hora. Per rematar-ho, el diumenge 18 pel matí, un nou tall (aquesta vegada sense que hagi caigut ni una gota d'aigua). Quan ens pensaven que ja no ens tallarien més el corrent elèctric, el dia següent (dilluns 19 de febrer) un nou petit tall a les 20:30h ens recorda que Endesa ens tallarà la llum en qualsevol moment.

 
 
 

• El 21 de Febrer de 2007, ENDESA fa públic que ha construït un nou tram de 700 metres de línia subterrània de mitja tensió i ha reformat tecnològicament un centre de transformació que milloraran el servei a Gavà i Viladecans al possibilitar una capacitat de maniobra més ràpida i minimitzant el temps de reposició del servei en cas de produir-se una incidència. Aquesta nova tecnologia no requereix manteniment, a diferència de l'anterior, on les tasques de manteniment obligaven a tallar temporalment el subministrament elèctric als clients:

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre la construcció d'un nou tram de línia subterrània de mitja tensió per millorar el servei a Viladecans i Gavà (21 de Febrer de 2007) - Nota de premsa (21 Febrer 2007)

 
 
 

• El 3 d'Abril de 2007, coindint amb una important millora per a tot el Baix Llobregat com és la posada en servei per part d'ENDESA d'un nou transformador a la subestació de Viladecans que ha de donar resposta a l'augment de la demanda registrada al Baix Llobregat millorant la qualitat i la continuïtat del subministrament a diversos municipis del Baix Llobregat, entre ells ... Gavà ... al voltant de les 18h, tenim un nou tall del servei elèctric a Gavà Mar.

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre la posada en servei d'un nou transformador a la subestació de Viladecans (3 d'Abril de 2007) - Nota de premsa (3 Abril 2007)

 
 
 

• El diumenge 9 de Desembre de 2007, després d'un llarg període de temps sense talls remarcables, coincidint amb dia de fort vent, es produeix un tall de més de 40 minuts al migdia i una baixada de tensió al voltant de les 22:30h de la nit que dura uns 10 minuts.

 
 
 

• El Gener de 2008, CiU de Gavà inclou al seu portal web un resum de les seves principals propostes per a Gavà Mar que inclou l'exigència d'una correcta cobertura de la xarxa elèctrica:

Resum de les propostes de CiU de Gavà per a Gavà Mar (Gener de 2008) - Resum de les propostes per Gavà Mar (Gener de 2008)

 
 
 

• El 25 de Febrer de 2008, recordem aquest problema per escrit a l'Ajuntament de Gavà dins d'un extens document d'aportacions de l'AVV de Gavà Mar al Programa d'Actuació Municipal (PAM) de l'Ajuntament de Gavà 2008-2011:

Aportacions de l'AVV de Gavà Mar al Programa d'Actuació Municipal (PAM) de l'Ajuntament de Gavà 2008-2011 (25 de Febrer de 2008)

 
 
 

• El 5 de Març de 2008, ENDESA fa públic que ha reformat completament la subestació de Viladecans que dóna servei a 240.000 clients de 10 municipis (entre ells: Gavà). La reforma ha consistit en la creació d'un nou edifici annex a la subestació on s'han ubicat 27 cel·les de 25kV, juntament amb dos nous embarrats, també de 25kV i dos transformadors de 220kV a 25kV. D'aquesta manera s'augmenta la solidesa del servei, reduint les possibilitats d'interrupcions i la seva durada. A més, els nous equips admeten més potència que els anteriors, deixant la porta oberta a nous subministraments sense que la xarxa se n'hagi de ressentir:

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre la reforma completa de la subestació de Viladecans que dóna també servei a Gavà (5 de Març de 2008) - Nota de premsa (5 Març 2008)

 
 
 

• El 2 d'Abril de 2008, la web de notícies de TV3 (www.3cat24.cat) publica la següent notícia sobre unes millores realitzades per Fecsa Endesa a Castelldefels platja i Gavà Mar:

Notícia publicada a www.3cat24.cat sobre les millores de Fecsa-Endesa a la xarxa de Castelldefels platja i Gavà Mar (2 d'Abril de 2008)

La nota de premsa de FECSA ENDESA que va originar aquesta notícia és la següent:

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre les millores a la xarxa elèctrica de Castelldefels i Gavà Mar (2 d'Abril de 2008) - Nota de premsa (2 Abril 2008)

 
 
 

• El 18 d'Agost de 2008, ENDESA fa públic que ha reformat tecnològicament part de la subestació de Vallcarca amb l'objectiu de millorar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a més de 16.000 habitants de Sitges, Gavà i Castelldefels. L'operació que ha suposat un cost de 27.500 euros ha consistit en substituir ens antics parallamps d'òxid de zinc i les cadenes de vidre de totes les línies aèries de mitja tensió a 25 kV per nous elements polimèrics que tenen una major resistència a les inclemències meteorològiques:

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre el canvi d'uns aïlladors de la subestació de Vallcarca que millorarà el servei a Gavà, Sitges i Castelldefels (18 d'Agost de 2008) - Nota de premsa (18 Agost 2008)

 
 
 

• El 4 de Setembre de 2008, ENDESA fa públic que ha reformat la xarxa elèctrica de mitja tensió de Gavà, Viladecans i Castelldefels desballestant tres línies d'11 kV (eliminant 7 quilòmetres de cable i 146 suports) i passant a 25 kV altres trams de xarxa que quedaven a 11 kV permetent així augmentar la tensió de la resta de la xarxa fins als 15.000 V per respondre a l'augment de la demanda. La inversió ha sigut de 970.000 euros i ha comportat el canvi de 19 transformadors, la reforma de 7 centres de transformació i l'estesa de 2.800 metres nous de cablejat:

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre la reforma de la xarxa elèctrica de mitja tensió de Gavà, Viladecans i Castelldefels  (4 de Setembre de 2008) - Nota de premsa (4 Setembre 2008)

 
 
 

• El 8 d'Abril de 2009, ENDESA fa públic que ha invertit 280.000 euros per ampliar la subestació Viladecans, amb l'estesa de 3 noves línies de mitja tensió, amb l'objectiu de millorar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric als municipis de Viladecans, Gavà i Castelldefels, construïnt tres noves cel·les de 25 kV d'última tecnologia, en les quals s’ha substituït el tradicional aïllament d'aire per un nou d'un gas amb característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia, anomenada hexaflorur, és més segura i robusta de cara a suportar ambients salins i humits o de forta pol·lució. De la mateixa manera, el nou sistema gairebé no requereix manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el subministrament elèctric als clients.

Les reformes, que han possibilitat l'ampliació de la capacitat de la xarxa, no només beneficien el servei elèctric que dóna la Companyia a 43.700 dels seus clients als municipis de Viladecans, Gavà i Castelldefels, sinó que també permeten atendre-hi els nous subministraments que puguin sorgir en un futur.

Nota de premsa de Fecsa Endesa sobre la reforma de la xarxa elèctrica de mitja tensió de Gavà, Viladecans i Castelldefels (4 de Setembre de 2008) - Nota de premsa (8 Abril 2009)

 
 
 

 

Problema anterior Índex de problemes Problema següent
Veure problema 37: Línies ADSL limitades a 1Mb de descàrrega Tornar a l'índex de problemes Veure problema 39: Millora del reciclatge (campanya informativa)