Problemes de Gavà Mar
PROBLEMA 121
CREACIÓ DEL NOU PARC DE CENTRAL MAR
Traducción automática al castellano de esta página
Estat actual del problema:
Proposta presentada a l'Ajuntament de Gavà el 30 d'octubre de 2007 (registre d'entrada 13569)
 
 
Descripció del problema:

El barri de Central Mar és dins de Gavà Mar, el barri de més recent construcció; dissenyat a finals del segle XX i edificat a cavall del segles XX i XXI, ocupa la part central del litoral gavanenc sent la part de més fàcil accés des de Gavà ja que l’avinguda del mar és el propi centre del barri.

A Central Mar, una vegada finalitzada la urbanització del carrers i la construcció del passeig marítim i de les vivendes, es va iniciar la construcció d’equipaments i instal·lacions a primera línia de mar en les 7 "pastilles" que s’hi van definir.

En ordre cronològic es va construir primer el Centre Cívic de Gavà Mar (de gran importància pel barri) i després el centre esportiu Àccura i l’Hotel AC Gavà Mar.

Tots aquests projectes van comptar en el seu moment, amb un important rebuig dels veïns de les vivendes més properes i de les organitzacions ecologistes pel seu impacte visual i sobre la pineda gavanenca com es pot apreciar en els següents documents històrics:

Pancarta contra la construcció del Centre Cívic de Gavà Mar el març de l'any 2003: Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

12 de març de 2003 - Abans de la tala de pins 12 de març de 2003 - Després de la tala de pins
Imatge prèvia a la tala de pins per construir el Centre Cívic de Gavà Mar (12 de març de 2003) Imatge posterior a la tala de pins per construir el Centre Cívic de Gavà Mar (12 de març de 2003)

Fotografies: www.amics21.com

 

Butlleta per recollir queixes contra la construcció de l'Àccura el maig de l'any 2004:

Oposició veïnal a Gavà Mar a la construcció del gimnàs Àccura (Abril de 2004)

 

Notícia publicada a L'ERAMPRUNYÀ l'abril del 2004 sobre la tala per construir l'Àccura :

Notícia publicada a la publicació L'ERAMPRUNYÀ (Número 8 - Abril de 2004)

 

 

Actualment, s’està acabant de construir un edifici d’oficines i s’avança en la construcció de la nova escola pública de Gavà Mar.

 

Tala de pins per construir l'escola pública de Gavà Mar el desembre de l'any 2006 (problema 106):

Pineda talada a Gavà Mar per construir la nova escola pública de Gavà Mar (Desembre de 2006)

 

Construcció d'oficines a primera línia de mar:

Imatge de l'edifici d'oficines de Central Mar en construcció (Juny 2007)

 

Per tant, de les 7 "pastilles" que inicialment hi havia lliures a primera línia de mar a Central Mar, només en queden 2 lliures.

Des d’aquesta Associació de veïns volem aprofitar per agrair a l’Ajuntament de Gavà el fet que dues de les cinc "pastilles" edificades s’hagin destinat a equipaments públics com són el Centre Cívic i l'Escola Gavà Mar.

Però, creiem que 5 edificacions a primera línia de mar ja són suficients i la voluntat i el desig d’aquesta Associació de veïns és que no es construeixin més edificacions en aquestes pastilles pels següents motius:

 • Ja hi ha suficients equipaments públics (Centre Cívic i Escola)
 • Ja hi ha suficients equipaments privats (Hotel, Àccura i Oficines)
 • Les dues pastilles lliures contenen unes de les poques pinedes que queden a primera línia de mar.

Creiem que una d’aquestes dues "pastilles", concretament la pastilla que està a tocar del monument de “La Vela” i que té el parc infantil de Central Mar al costat es podria convertir en un nou equipament públic que seria el “nou parc de Central Mar” prenent com exemple, el Parc del Calamot o el Parc del Mil·leni de Gavà.

Proposem la creació d’un parc que comprengui el terreny comprès entre:

 • El carrer Tellinaires
 • El passeig marítim
 • La vela
 • La part d’ús exclusiu per a vianants del carrer de Roses

Ubicació proposada per l'AVV de Gavà Mar per a la creació del nou parc de Central Mar

La creació d’aquest parc comportaria els següents beneficis:

 • Permetria salvar aquesta pineda de Gavà, una de les darreres a primera línia de mar
 • Permetria integrar el parc infantil en el nou parc
 • Permetria integrar la zona de la vela on actualment no hi ha absolutament cap banc ni cap zona de descans amb aquest nou parc
 • Permetria poder instal·lar bancs, ... a l’ombra dels pins. Una de les grans mancances de Gavà Mar durant gran part dels dies d’estiu.
 • Es podrien incorporar diferents zones de jocs per a nens de diferents edats, afegir taules de ping-pong (no n’hi ha cap a Gavà Mar), zones perquè els pràcticants de footing, ciclistues, atletes de triatló, patinadors,... puguin fer estiraments i escalfaments.
 • Permetria la creació d’un important punt de trobada per a tots els veïns de Gavà durant tot l’any ja que la seva gran proximitat a l’avinguda del mar en facilitaria l’accés.
 • Si el servei de BICING finalment arribés a Gavà, seria el lloc ideal on establir una de les parades.

Per contra, la creació d’aquest parc comportaria per a l’Ajuntament de Gavà l’únic perjudici de la pèrdua dels hipotètics ingressos per aquesta "pastilla" però que tenint en compte que no és una "pastilla" gaire gran i que fa set anys que no se’n fa ús, creiem que la satisfacció ciutadana pels beneficis socials del nou parc compensarien sobradament aquesta pèrdua.

Per això demanem a l’Ajuntament de Gavà l’estudi d’aquesta proposta i la seva valoració, quedant totalment a la seva disposició perquè en cas de ser acceptada, poder aportar idees pel seu disseny.

 
 
 
 
Històric de gestions:

• El 30 d'Octubre de 2007, presentem aquesta proposta a l'Ajuntament de Gavà (registre d'entrada 13569)

Proposta de l'AVV de Gavà Mar per a la creació del "Parc de Central Mar" (30 d'octubre de 2007) - Proposta de l'AVV de Gavà Mar (30 octubre 2007)

 
 
 
 
 

• El novembre de 2007, la publicació L'ERAMPRUNYÀ publica una notícia segons la qual l'Ajuntament de Gavà ha decidit iniciar un concurs d'idees per veure què fer en aquesta parcel·la de Gavà Mar.
També informa que ERC de Gavà ha demanat a l'Ajuntament de Gavà que es tingui en compte l'opinió de les associacions de veïns:

Notícia publicada al número 51 de L'ERAMPRUNYÀ (Novembre de 2007) informant que l'Ajuntament de Gavà ha iniciat un concurs d'idees per aquest espai de Gavà Mar i que ERC demana que es tingui en compte l'opinió de les associacions de veïns

 
 
 
 
 

• El 13 de Desembre de 2007, mantenim una reunió amb el Tinent d'Alcalde de Coordinació i Planificació Estratègica de l'equip de Govern Municipal (PSC) (Víctor Carnero) on ens entrega la resposta a la nostra instància i ens explica que el Govern Municipal està actualment estudiant quin equipament es podria construir en aquesta pastilla (biblioteca, guarderia, ...) però ens dona la raó en el fet que l'entorn d'aquest pastilla està desaprofitat i que el parc infantil té mancances (problema 22) i que es podria aprofitar l'espai de l'entorn d'aquesta pastilla per ampliar-lo, per desplaçar-lo si calgués, ...:

Resposta de l'Equip de Govern Municipal (PSC) a la proposta de l'AVV de Gavà Mar de crear un parc a la pastilla 7.4 de Central Mar (13 de desembre de 2007)

 
 
 

 

Problema anterior Índex de problemes Problema següent
Veure problema 120: Tornada del Club nàutic de Gavà Mar Tornar a l'índex de problemes Veure problema 122: Carrer Cubelles o Cubellas?