Problemes de Gavà Mar
PROBLEMA 74
COMBATRE L'INCIVISME A LA PLATJA I A LES PINEDES
Traducción automática al castellano de esta página
Estat actual del problema:
ERC i C's es queixen al Govern Municipal de l'incivisme de la darrera revetlla de Sant Joan a Gavà Mar i l'Ajuntament de Gavà (PSC) nega els fets. El PPC de Gavà es queixa de l'incivisme a la banda muntanya de Gavà Mar en els plens de setembre de 2010 i de febrer de 2011.
 
 
Descripció del problema:

Un dels problemes més greus de Gavà Mar és l’incivisme durant els mesos d’estiu, habitualment, alguns visitants s’instal·len en la pineda que queda entre l’ACCURA, el tancat que acaba a l’Avinguda del Mar, el Parc Infantil i el Passeig Marítim per passar el dia allà.

Això ha fet que ja hi hagi gent que dina i/o sopa sovint dins del propi parc infantil.

Creiem que s’hauria de fer alguna mena de regulació sobre aquesta zona (cartells, ...) abans que la cosa vagi a més ja que hi ha pineda de sobres en zones no habitades del barri (per exemple Llevant Mar) on passar el dia i si no es frena una mica aquesta lenta però progressiva invasió del passeig, ens podem trobar aviat amb gent instal·lada dins de les pròpies dunes del passeig marítim.

Pot semblar poc important però en qüestió de 2 o 3 anys potser ja ho serà bastant i millor avançar-nos als esdeveniments.

Recordem que al bàndol municipal indica que està prohibit acampar a la platja i zones habitades. Normalment les persones que acampen durant el dia i fins altes hores de la matinada causen soroll excessius i brutícia. Aquesta actitud no es pot permetre. Demanem així que l'Ajuntament erradiqui aquestes actituds incíviques.

Entenem que existeixen diverses formes d’acabar amb aquest problema, per exemple la instal·lació de plantes, arbustos com els que ja hi ha a la zona de dunes del passeig i que probablement deslliuraria la zona d'aquest ús inadequat.

Creiem que s’haurien de sancionar els comportaments incívics (embrutar, orinar, ...) si l'Ajuntament de Gavà no disposa d’una ordenança en aquest sentit, creiem que s’hauria de desenvolupar el més aviat  (consensuat amb el major nombre possible de grups polítics) possible per poder sancionar i així eradicar determinats comportaments tal com fan ciutats turístiques com Sitges i Barcelona.

Exemple d'arbre que ha sofert el pas dels incívics:

Arbre de Gavà Mar que ha sofert el pas dels incívics (25 octubre 2008)

Notícia publicada a L'ERAMPRUNYÀ (Juliol de 2006)

 
 
 
Històric de gestions:

• El 16 d'Octubre de 2006, comuniquem aquest problema per escrit a l'Ajuntament de Gavà en una reunió amb el Tinent d'Alcalde responsable de la Via Pública (José Obispo) i el Cap de Gabinet (Carles Mestres).

Proposta veïnal de millores a Gavà Mar (AVV de Gavà Mar - 16 d'Octubre de 2006)

 
 
 

• El Desembre de 2006, ERC de Gavà proposa a l'Ajuntament de Gavà la creació d'un cos d'agents cívics que podria ser una bona eina per eliminar determinades actituds incíviques que es desenvolupen a Gavà Mar:

Notícia publicada a L'ERAMPRUNYÀ (Número 40 - Desembre 2006) sobre la proposta d'ERC de Gavà de crear un cos d'agents cívics a Gavà

 
 
 

• El 15 de Juliol de 2007, a les 18:45h, fotografíem un exemple escandalós d'incivisme en les pinedes de la primera línia de mar. El gimnàs Àccura té un piló 'mòbil', la seva absència permet entrar el cotxe fins el passeig marítim i tenir-lo a la vista i a la ombra mentre es passa el dia entre els pins.

Vehicle aparcat en un carrer de vianants just al costat d'una de les pinedes de primera línia de mar (al costat de l'Àccura) gràcies a la falta d'un piló (15 de juliol de 2007 - 18:45h)

 
 
 

• El 23 de Juliol de 2007, ERC de Gavà emet una nota de premsa en la que explica com en la revetlla de Sant Joan, a Gavà Mar, es van arrencar palmeres i branques d'arbres i es van robar fustes de les obres de la nova escola pública per fer fogueres, a més d'una festa a La Taverna del Mar que va durar fins a les 10 del matí:

Nota de premsa d'ERC de Gavà sobre l'incivisme a Gavà Mar (23 de juliol de 2007) - Nota de premsa (23 de juliol de 2007)

 
 
 

• El 24 de Juliol de 2007, el regidor de C's de Gavà que, a més, és veí de Gavà Mar presenta la següent instància a l'Ajuntament de Gavà titulada GAVÀ MAR ABANDONADA acompanyada de 52 signatures de veïns deixant constància dels excessos de la revetlla de Sant Joan a Gavà Mar:

Instància presentada a l'Ajuntament de Gavà pel regidor de C's de Gavà sobre l'incivisme sofert a Gavà Mar la passada revetlla de Sant Joan (24 de Juliol de 2007)

 
El butlletí municipal de C's del mes de juliol de 2007 recull aquest tema:
 
Notícia publicada al Butlletí municipal de C's sobre l'incivisme que pateix Gavà Mar durant l'estiu (Juliol de 2007)
 
 
 

• El 27 de Juliol de 2007, es celebra un ple de l'Ajuntament de Gavà i el Govern municipal nega els excessos de la nit de Sant Joan a Gavà Mar:

Notícia publicada al número 48 de L'Eramprunyà (L'Ajuntament de Gavà nega els excessos de la revetlla de Sant Joan a Gavà Mar)

 
La resposta de l'equip de Govern (PSC) de l'Ajuntament de Gavà recollida en l'acta del ple, és la següent:
 
Resposta de l'equip de Govern de l'Ajuntament de Gavà sobre l'invicisme que va patir Gavà Mar durant la darrera celebració de la revetlla de Sant Joan (26 de Juliol de 2007)
 
 
 

• El 10 d'Octubre de 2007, el periòdic municipal de Gavà, EL BRUGUERS publica la següent carta enviada per 52 veïns de Gavà Mar denunciant l'abandonament de Gavà Mar i que també havia signat el regidor de C's de Gavà, Miguel Ángel Ibáñez:

Carta publicada al periòdic municipal de Gavà (EL BRUGUERS) denunciant l'abandonament de Gavà Mar (10 d'octubre de 2007)

 
 
 

• El 16 d'Octubre de 2007, l'Ajuntament de Gavà respon per escrit a la queixa realitzada per C's de Gavà per l'incivisme de la darrera revetlla de Sant Joan dient que en prenen nota però que no comparteixen la seva visió perquè creuen que es va desenvolupar dins dels marges tolerables i sense incidències destacables:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a l'escrit presentat per C's-Gavà sobre l'incivisme a Gavà Mar durant la darrera revetlla de Sant Joan (16 d'octubre de 2007) - Resposta de José Obispo (16 d'Octubre de 2007)

 
 
 

• El 25 de Febrer de 2008, recordem aquest problema per escrit a l'Ajuntament de Gavà dins d'un extens document d'aportacions de l'AVV de Gavà Mar al Programa d'Actuació Municipal (PAM) de l'Ajuntament de Gavà 2008-2011:

Aportacions de l'AVV de Gavà Mar al Programa d'Actuació Municipal (PAM) de l'Ajuntament de Gavà 2008-2011 (25 de Febrer de 2008)

 
 
 

• L'11 de Juny de 2008, Ciutadans-Gavà presenta una instància a l'Ajuntament de Gavà explicant que en els molts esdeveniments (degudament autoritzats) que es realitzen a la platja de Gavà Mar com són la filmació d'anuncis, actes promocionals, esportius, ... alguns vehicles queden aparcats en el passeig marítim (que és zona de vianants) dificultant el pas dels vianants. I per tant, demanant a l'Ajuntament de Gavà que especifiqui en els permisos que atorgui que els vehicles no podran romandre aparcats en el passeig marítim, excepte aquells que siguin imprescindibles per a l'activitat, com per exemple, els generadors:

Pregunta per escrit de C's de Gavà a l'Ajuntament de Gavà sobre l'autorització dels vehicles que aparquen al passeig marítim en determinats esdeveniments (11 de Juny de 2008) - Pregunta per escrit a l'Ajuntament de Gavà (11 Juny 2008)

La resposta per escrit de l'Equip de Govern Municipal (PSC - ICV - EUiA) és la següent:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a la pregunta de C's-Gavà sobre la invasió del passeig marítim per part de determinats vehicles que participen en esdeveniments al passeig marítim de Gavà Mar (16 de Juny de 2008)

 
 
 

• El mateix 11 de Juny de 2008, Ciutadans-Gavà presenta una altra instància a l'Ajuntament de Gavà recordant els incidents que es van produir en la revetlla de Sant Joan de l'any 2007 a Gavà Mar (cotxes mal aparcats, comportaments incívics, acampades a la platja, ...) que van comportar greus molèsties als veïns. I per tant, sol·licitant a l'Ajuntament de Gavà que prengui les mesures necessàries perquè no es tornin a produir aquestes situacions i que la revetlla sigui una nit de festa per a tots:

Pregunta per escrit de Ciutadans-Gavà a l'Ajuntament de Gavà sobre el dispositiu policial previst per a la revetlla de Sant Joan a Gavà Mar (11 de Juny de 2008) - Pregunta per escrit a l'Ajuntament de Gavà (11 Juny 2008)

La resposta per escrit de l'Equip de Govern Municipal (PSC - ICV - EUiA) és la següent:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a la pregunta de C's-Gavà sobre el dispositiu policial per a la revetlla de Sant Joan 2008 (16 de Juny de 2008)

El número de maig-juny de 2008 de la publicació CIUTADANS GAVÀ recull aquesta gestió:

Notícia publicada al número de maig-juny de 2008 de la publicació CIUTADANS GAVÀ sobre l'incivisme que pateix Gavà Mar per la revetlla de Sant Joan

 
 
 

• El Juny de 2008, des de l'AVV de Gavà Mar seguim demanant que es preguin totes les mesures de prevenció possibles perquè sinó algun dia una de les festes que s'hi celebra en la revetlla de Sant Joan acabarà amb importants aldarulls i algun incontrolat pot acabar calant foc a la pineda de Gavà Mar. Més val prevenir que curar. L'exemple de tot el que ha passat amb la tercera pista de l'aeroport del Prat hauria de servir de lliçó.

Per això, ens hem posat en contacte amb l'Ajuntament de Gavà per demanar-los si tenien previst destinar un contingent de la policia local a la Comissaria del Centre Cívic de Gavà Mar i preguntant-los per les festes que tenen autoritzada la revetlla i amb quin horari.

Hem obtingut una resposta molt genèrica i per aquest motiu, agraint la primera resposta, hem presentat una segona instància demanant major detall en la resposta perquè el que volem és informar als veïns a través d'aquesta pàgina web. La resposta del Govern Municipal a la segona instància és la següent:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a la instància presentada per l'AVV de Gavà Mar sobre la revetlla de Sant Joan 2008 (20 de Juny de 2008) - Resposta de l'Ajuntament de Gavà (20 de Juny de 2008)

Us recordem que l'Ajuntament de Gavà ha informat a totes les bústies de Gavà Mar (encara que a qui caldria informar és a la gent que vindrà a la platja aquesta nit) que:

  • És prohibit fer fogueres a tot el terme municipal de Gavà
  • És prohibit llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a la zona forestal, al litoral costaner i a la franja de 500 metres que els envolta.

Bando de l'Ajuntament de Gavà informant sobre les prohibicions que hi haurà per celebrar la revetlla de Sant Joan al terme municipal de Gavà (Juny de 2008) - L'Ajuntament de Gavà informa

 
 
 

Després de la revetlla de Sant Joan comprovem l'estat lamentable en el que ha quedat la tanca de la parcel·la municipal que hi ha just al costat del parc infantil de Central Mar. Alguns incívics han arrencat moltíssimes fustes per fer les "prohibides" fogueres de Sant Joan. A més, han quedat els claus que suporten les fustes i que poden implicar perill pels infants i pels gossos:

 
Tanca de la parcel·la municipal situada al costat del parc infantil de Central Mar on falten moltes fustes perquè van ser cremades en les fogueres de Sant Joan a Gavà Mar per incívics (4 de Juliol de 2008) Tanca de la parcel·la municipal situada al costat del parc infantil de Central Mar on falten moltes fustes perquè van ser cremades en les fogueres de Sant Joan a Gavà Mar per incívics (4 de Juliol de 2008)
 
Tanca de la parcel·la municipal situada al costat del parc infantil de Central Mar on falten moltes fustes perquè van ser cremades en les fogueres de Sant Joan a Gavà Mar per incívics (4 de Juliol de 2008) Tanca de la parcel·la municipal situada al costat del parc infantil de Central Mar on falten moltes fustes perquè van ser cremades en les fogueres de Sant Joan a Gavà Mar per incívics (4 de Juliol de 2008)
 
Claus que han quedat a les tanques i que suposen perill pels infants i els gossos:
 
Claus que suposen perill a la tanca de la parcel·la municipal de la que s'han robat les fustes en la darrera revetlla de Sant Joan per fer fogueres (4 de Juliol de 2008)
 
 
 

• El Juliol de 2008, el número 59 de la publicació L'ERAMPRUNYÀ publica la següent notícia sobre aquests incidents de la revetlla de Sant Joan 2008 a Gavà Mar:

Notícia publicada al número 59 (Juliol de 2008) de la publicació L'Eramprunyà sobre els incidents succeïts a Gavà Mar durant la revetlla de Sant Joan de l'any 2008

 
 
 

• El 16 de Juliol de 2008, ERC de Gavà explica per escrit a l'Ajuntament de Gavà que l'endemà de la revetlla de Sant Joan, els usuaris de les platges de Gavà Mar es van trobar que la sorra no havia estat netejada i presentava restes de tot tipus: ampolles, bosses d'escombraries i restes de fogueres (que estan prohibides).

A més, part de les fustes utilitzades per aquestes fogueres s'han tret de tanques de solars de propietat municipal de la zona de la pineda (acompanyen el prec de diverses fotografies).

Pregunten perquè en zones de la platja de Gavà Mar encara no s'havia fet la neteja, quan van finalitzar aquestes tasques i perquè no es van impedir l'arrencada de les tanques de fusta i les posteriors fogueres?

Pregunta d'ERC de Gavà a l'Ajuntament de Gavà sobre l'incivisme de la nit de Sant Joan a Gavà Mar (16 de Juliol de 2008) - Pregunta a l'Ajuntament de Gavà (16 Juliol 2008)

 
 
 

• El 31 d'octubre de 2008, el diari EL PERIÓDICO publicava la següent carta d'una lectora queixant-se de l'incivisme existent a la platja de Gavà Mar ja que el seu marit es va clavar un ham de pescar que estava abandonat a la sorra:

Carta publicada al diari "El Periódico" queixant-se de l'incivisme a la platja de Gavà Mar (31 d'Octubre de 2008)

 
 
 

• A finals de novembre de 2008, comprovem que fa més de 5 mesos que van desaparèixer les fustes de les tanques de la parcel·la municipal del costat del parc infantil i més d'un mes que les noves tanques es troben disposades al costat de la tanca desapareguda i del parc infantil de Central Mar sense que inexplicablement encara s'hagin col·locat al seu lloc:

Noves tanques de la parcel·la municipal del costat del parc infantil de Central Mar pendents de col·locar (25 d'octubre de 2008)

• A principis de desembre de 2008, les tanques segueixen pendents de ser instal·lades:

Noves tanques de la parcel·la municipal del costat del parc infantil de Central Mar pendents de ser instal·lades (6 de desembre de 2008)

 
 
 

• El 16 de Juny de 2009, presentem dues instàncies a l'Ajuntament de Gavà pregunant per si hi ha un dispositiu especial de la policia local a Gava Mar per la revetlla de Sant Joan atesa la gran quantitat de gent que passa la nit a la platja (registre d'entrada 7747) i sobre les festes autoritzades tant a nivell particular com en negocis i els seus horaris (registre d'entrada 7753)


• La resposta de l'Ajuntament de Gavà (registre de sortida 6765) és la següent:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a la instància presentada per l'AVV de Gavà Mar sobre la revetlla de Sant Joan 2009 (19 de Juny de 2009) - Resposta de l'Ajuntament de Gavà (19 de Juny de 2009)

 
 
 

• La revetlla de Sant Joan 2009 inclou un incendi a la pineda situada al costat del passeig marítim de Gavà Mar a l'alçada del nou KAUAI com es pot comprovar en les següents imatges que sortosament fou apagat ràpidament:

Incendi de la pineda de Gavà Mar durant la revetlla de Sant Joan (24 de Juny de 2009)

Incendi de la pineda de Gavà Mar durant la revetlla de Sant Joan (24 de Juny de 2009)


La zona cremada queda en aquest estat quasi tres mesos després:

Conseqüències de l'incendi en una pineda de Gavà Mar durant la revetlla de Sant Joan (13 de Setembre de 2009)

 
 
 

• El 9 de Juliol de 2009, ERC de Gavà explica per escrit a l'Ajuntament de Gavà (registre d'entrada 8726) que en la revetlla de Sant Joan es van muntar diverses carpes i paradetes al carrer amb generadors d'electricitat on es venien begudes.

Pregunten si aquestes carpes tenien llicència municipal per exercir aquesta activitat i en cas contrari, si la Policia Local va fer alguna intervenció:

Pregunta d'ERC de Gavà a l'Ajuntament de Gavà sobre la venda de begudes la nit de Sant Joan a Gavà Mar (9 de Juliol de 2009) - Pregunta a l'Ajuntament de Gavà (9 Juliol 2009)

• El 30 de Setembre de 2009, l'Ajuntament de Gavà respon per escrit (registre de sortida 9475) informant que no tenen cap constància del que s'exposa ni cap queixa ciutadana en aquest sentit:

Resposta de l'Ajuntament de Gavà a les preguntes presentades per ERC-Gavà sobre la venda de begudes a Gavà Mar durant la darrera revetlla de Sant Joan (30 de setembre de 2009) - Resposta de l'Equip de Govern (30 de Setembre de 2009)

 
 
 
Portada del fulletó 'Cuida la platja de Gavà Mar, cuida't tu' editat per la Diputació de Barcelona

El 22 de Juliol de 2009, Ciutadans-Gavà presenta un prec al Ple Municipal de l'Ajuntament de Gavà exposant que l'Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb diversos ajuntaments, entre ells el de Gavà, ha editat un fulletó informatiu titulat: 'platges netes, juga el teu paper.

Pregunten si s'ha fet alguna campanya de difusió d'aquest fulletó en els accessos a la platja de Gavà Mar i que no si ha sigut així, que es dugui a terme perquè les persones estiguin informades sobre els serveis que oferien les platges de l'Àrea Metropolitana i, a més, conscienciar a les persones perquè no llencin burilles de cigarretes ni altres objectes a la sorra, aconseguint així millorar la imatge de la platja de Gavà Mar i la convivència dels usuaris de la platja.

Prec de Ciutadans-Gavà al Ple Municipal de l'Ajuntament de Gavà sol·licitant que l'Equip de Govern municipal faci difussió del fulletó 'Platges netes, juga el teu paper' a la platja de Gavà Mar (22 de Juliol de 2009) - Prec al Ple Municipal de l'Ajuntament de Gavà (22 Juliol 2009)

 
 
 

• El 30 de Setembre de 2010, el PPC de Gavà presenta el següent prec al ple de l'Ajuntament de Gavà exposant que als voltants dels carrers de Mestral, Josep Torres Clavé i Ciutat del Repòs de Gavà Mar hi ha situacions que es reprodueixen cada any (sobretot durant els estius) provocant malestar entre els veïns.

Exposen que per una banda, els caps de setmana, els boscos dels voltants dels habitatges es converteixen en zones de pícnic on desenes de grups passen el dia. A part de tractar-se de zones no habilitades a aquest efectes, el més greu és la brossa i deixalles que queda a terra. A part dels efectes propis de la brutícia, que són innegables, la brossa en aquestes zones fa incrementar els riscos d'incendi durant l'estiu.

I d'altra banda, totes aquestes persones deixen estacionats els seus vehicles a zones on senyals de trànsit explícitament indiquen que la circulació està prohibida excepte veïns. Malgrat això, són molts els cotxes que estacionen a llocs indeguts, obstruint, a més, els accessos dels propis veïns a les seves cases.

Demanen a l'Ajuntament de Gavà que prengui les mesures necessàries per regular aquests pícnics, controli de manera efectiva l'estacionament dels vehicles i es garanteixi la neteja d'aquestes zones:

Prec presentat pel PPC al ple de l'Ajuntament de Gavà reclamant una millora de la neteja en la banda muntanya de Gavà Mar (30 de Setembre de 2010) - Prec presentat al Ple Municipal (30 Setembre 2010)


Per demostrar-ho, adjunten les següents fotografies:

Brutícia acumulada a la pineda:

Brutícia a la pineda de Gavà Mar (Setembre de 2010)

Brutícia a la pineda de Gavà Mar (Setembre de 2010)

Brutícia a la pineda de Gavà Mar (Setembre de 2010)


Cotxes aparcats en zones de pas només per veïns:

Cotxes aparcats en un tram de carrer de Gavà Mar d'ús només per part de veïns (Setembre de 2010)

Cotxes aparcats en un tram de carrer de Gavà Mar d'ús només per part de veïns (Setembre de 2010)

Cotxes aparcats en un tram de carrer de Gavà Mar d'ús només per part de veïns (Setembre de 2010)

Cotxes aparcats en un tram de carrer de Gavà Mar d'ús només per part de veïns (Setembre de 2010)

Cotxes aparcats en un tram de carrer de Gavà Mar d'ús només per part de veïns (Setembre de 2010)

Cotxes aparcats en un tram de carrer de Gavà Mar d'ús només per part de veïns (Setembre de 2010)


Pícnics a la pineda:

Pícnic a la pineda de Gavà Mar (Setembre de 2010)

Pícnic a la pineda de Gavà Mar (Setembre de 2010)


La resposta de l'Equip de Govern Municipal (PSC - ICV - EUiA) segons l'acta del ple és la següent:

Resposta de l'Equip de Govern Municipal de l'Ajuntament de Gavà al prec del PPC reclamant una millora de la neteja i de la lluita contra l'incivisme a la banda muntanya de Gavà Mar (30 de Setembre de 2010)

 
 
 

• El 24 de Febrer de 2011, el PPC de Gavà presenta un nou prec al ple de l'Ajuntament de Gavà recordant que en el Ple Municipal del mes de setembre de 2010, el Grup Municipal Popular havia demanat a l'equip de govern que es prenguessin mesures necessàries per regular els pícnics als boscos dels voltants dels carrers de Mestral, Josep Torres Clavé i Ciutat del Repòs, a Gavà Mar.

D'altra banda, es demanava que es controlés de forma efectiva l'estacionament dels vehicles i es dugués a terme un seguiment real de l'estat dels boscos i els carrers de la zona per garantir la neteja.

Atès que la temporada d'estiu s'apropa, i fins i tot alguns caps de setmana que ha fet bon temps la situació de cada any (que ja van il·lustrar amb fotografies) ja s'ha començat a repetir, i així ho han advertit els veïns, que són qui ho pateixen de forma directa.

Per tal de millorar la convivència dels veïns i veïnes d'aquests carrers, i per evitar que el problema es repeteixi definitivament la propera temporada d'estiu, pregunten a l'Equip de Govern per les actuacions que ha dut a terme per evitar que l'escenari tan temut pels veïns i veïnes es repeteixi un any més?

Prec presentat pel PPC al ple de l'Ajuntament de Gavà reclamant una millora de la neteja en la banda muntanya de Gavà Mar (24 de Febrer de 2011) - Prec presentat al Ple Municipal (24 Febrer 2011)


La resposta de l'Equip de Govern Municipal (PSC - ICV - EUiA) segons l'acta del ple és la següent:

Resposta de l'Equip de Govern Municipal de l'Ajuntament de Gavà al prec del PPC reclamant una millora de la neteja i de la lluita contra l'incivisme a la banda muntanya de Gavà Mar (24 de Febrer de 2011)

 
 
 

 

Problema anterior Índex de problemes Problema següent
Veure problema 73: Arreglar l'obertura entre l'ACCURA i l'Hotel AC Gavà Mar Tornar a l'índex de problemes Veure problema 75: Nous cartells prohibint portar gossos sense lligar
m