Imprimir En formato PDF
Cambiar tamaño texto
Diario El Periódico
Miercoles, 28 de Febrero de 2007
 
Iberia afirma que la normativa mediambiental perjudica el Prat
 
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
MADRID
 
Conte diu que la nova terminal no és l'única clau per a la millora de l'aeroport
La companyia descarta més vols intercontinentals des de Barcelona
 
 
El president d'Iberia, Fernando Conte, considera que l'actual normativa mediambiental que restringeix els moviments a l'aeroport del Prat és un fre per al futur desenvolupament d'aquesta infraestructura aèria. Conte va efectuar ahir aquestes declaracions en relació amb les expectatives d'ampliació de les instal·lacions de l'aeroport del Prat amb la nova terminal sud (T-Sud). "El creixement de l'aeroport s'ha de mirar en el seu conjunt, no és només una qüestió de la terminal, i en aquests moments, la normativa mediambiental no contribueix al seu desenvolupament", va comentar.

El president d'Iberia es va referir, bàsicament, a les traves que impedeixen vols en determinades franges horàries en algunes de les rutes d'accés al Prat i la plena utilització de les diferents pistes. La comissió mediambiental en què participen els diferents estaments relacionats amb l'aeroport va dictaminar l'ús de les pistes de manera independent. D'aquesta manera, una només es pot utilitzar per enlairar-se i una altra per aterrar. Així mateix, la pista transversal només es pot fer servir de nit en el cas dels aterratges per evitar les molèsties que causa el soroll a les zones urbanes pròximes.


PARTICIPAR EN LA TERMINAL

Conte va assenyalar que donar una solució millor a aquest tema pot complementar el desenvolupament que s'espera amb la T-Sud. Va explicar, a més, que Iberia està estudiant una proposta per participar en la nova terminal. "Tot i que encara no hem decidit de quina manera hi participarem, no té cap sentit que una terminal que tindrà un trànsit de 25 milions de passatgers anuals estigui només ocupada per una aliança que en mou sis milions", va dir fent referència a l'aliança Star Alliance, que es proposa participar en la terminal. "En tot cas --va comentar-- no és seriós pensar que dues aliances no poden compartir una terminal".

Conte va plantejar que tampoc és lògic que les operacions d'Iberia i les de la seva filial de baix cost Clickair al Prat estiguin separades. "Per qüestions operatives en els trànsits, el normal és que les dues companyies estiguin juntes".

En aquest sentit va comentar: "Estic desencoratjat perquè no es vol veure que Iberia i els seus associats aposten clarament pel Prat". Va precisar que Barcelona ja és un hub --centre de connexions internacionals-- i que Oneworld és responsable del 75% de les connexions. El seu volum, però, és bastant baix respecte als moviments totals.

Iberia, de moment, descarta els vols transoceànics directes des de Barcelona, perquè per ara no hi ha prou mercat i la inversió és elevada. "Obrir una ruta nova significa una inversió de 200 milions només a l'avió". Conte no descarta que la nova terminal generi en el futur trànsit per a noves rutes.


CONNEXIÓ AMB MADRID

Iberia va anunciar ahir que oferirà a partir del juny vols a Washington i Boston. Aquests vols, es faran des de Madrid, tot i que les rutes s'iniciaran a Bilbao, Sevilla, Santiago de Compostel·la, València i Barcelona. Els avions procedents d'aquestes ciutats connectaran amb la terminal general (T-4), tret del de Barcelona, que connectarà amb la terminal satèl·lit per a vols transoceànics de Barajas i l'avió de Barcelona sortirà amb el mateix número de vol que el transcontinental.

Conte va anunciar les noves operacions durant la roda de premsa de presentació de resultats portada a terme ahir. La companyia va registrar un resultat consolidat de 116 milions d'euros, cosa que suposa un descens del 70,7% respecte als del 2005, exercici en què Iberia va aconseguir ingressos atípics per la venda de participacions, com la que tenia a la central de reserves Amadeus.

Entre els motius que van contribuir a l'augment dels costos el 2006, Conte va destacar la vaga dels pilots del SEPLA que va tenir un impacte de 15 milions. El president d'Iberia va dir que espera firmar la pau definitiva amb les tripulacions per abordar l'obertura de noves rutes.